Update 24 april 2014 – het streefbedrag is dankzij jullie binnen 30 uur binnengehaald!
Hier kan je lezen hoe de actie begon en is neergezet.

Naast het drietal dat de kern van Firma Hoe Dan Wel vormt is Karel Smouter onze creatieve buitenboordmotor.
We schakelen hem in bij projecten om met ons en de opdrachtgever mee te denken over teksten en concepten.

Lotte speelt saxofoonKarel is zzp’er. En zijn vrouw Lotte ook. Dat is niet per se hun eerste keus – met de zorg voor hun kindje (9 maanden) en de hoge huurprijzen in Amsterdam. Maar voor een journalist en een muzikant  zit er weinig anders op. Het hoort een beetje bij hun beroepsgroep.

Twee op de drie zzp’ers zijn onverzekerd bij ziekte. Niet omdat ze denken onsterfelijk te zijn, maar omdat de verzekeringslasten te hoog zijn. Zeker in het geval van Lotte, die een aandoening heeft die niet zomaar voorbij is, en daarom alleen tegen zeer hoge kosten kan worden verzekerd. Dus moet je het risico wel nemen: voor jou geen recht op ziek zijn of rustig beter worden. En ook het zorgverlof voor mantelzorg aan zieke familieleden kunnen zzp’ers doorgaans op hun buik schrijven.

Hoe dan ook.

Sinds een maand is Lotte ziek. En ook de komende maanden kan ze niet werken of alleen met hun kindje thuis zijn. Karel kan daarom de komende maanden buiten zijn werk voor De Correspondent om geen extra opdrachten aannemen.

Dit betekent financieel een tegenvaller die ze zelf niet kunnen opvangen. Wij, als Firma HDW, hebben ook geen mogelijkheden om Karel zorgverlof te betalen. En daar balen we van, want we weten dat ze het geld hard nodig hebben en niet graag hun hand ophouden.

Maar, we zouden Firma Hoe Dan Wel en Karel en Lotte’s vrienden niet zijn, als we het hier bij laten. Daarom:

Karel en Lotte1Help Karel en Lotte de lente door!

Een crowdfundingactie voor een fantastisch stel, dat liever geeft dan ontvangt –
maar onze steun nu hard kan gebruiken!

Wat ze nodig hebben om de komende maanden door te komen:

€ 2500,-    Direct doneren? Geef hier

Karel: “de afgelopen maand, toen Lotte was opgenomen, hebben we onze buffer opgebruikt. Onze spaarpotjes voor ons zoontje, onvoorziene uitgaven en onze zomervakantie gaan kortom snel leeg. We hebben al de nodige spontane giften ontvangen waarmee we de eerste klap kunnen opvangen. Maar om enkele aanpassingen in huis te betalen en ook de komende maanden financieel door te komen is alle hulp welkom. Rust, ook op dit front, zijn essentieel voor Lotte’s herstel.”

Help Karel en Lotte en daarmee iemand die je niet kent

Toen we deze actie voor het paasweekend aan Karel en Lotte voorlegden waren ze allereerst stil. En Karel stuurde alvast het stuk door, dat hij op de startdag van deze actie op de Correspondent plaatst. En wanneer je dat leest, begrijp je wel dat deze actie alleen niet genoeg is.

Karel: “Wat ik leerde in het ziekenhuis, is dat niet het idee van Ruttes participatiesamenleving het probleem is, maar de praktijk. Want sterke mensen kennen doorgaans vooral andere sterke mensen. En die zorgen vooral voor elkaar.  Maar hoe moet je een whatsappgroepje beginnen als de enige nummers in je telefoon die van betaalde hulpinstanties zijn?”

BurenNetwerkDeze actie is niet genoeg voor de mensen die, zoals Karel en Lotte, geen fantastisch netwerk hebben. Niet voor de mensen in Nederland die helemaal geen netwerk hebben.

In overleg met hen willen we daarom graag dat 50 % van het geld dat bijeengebracht wordt door jullie naar zulke mensen gaat. Het zal worden besteed door de instelling die daar in gespecialiseerd is: de Diaconie van Amsterdam. Een voorbeeld van hoe de Diaconie dit geld inzet is het Burennetwerk, een netwerk van Amsterdammers die buren zonder netwerk praktisch uit de brand helpen.

Het totale streefbedrag voor deze crowdfundingactie komt daarmee op 5000,- 

Dus: help Karel en Lotte en steun daarmee ook het Burennetwerk! Geef hier

Of maak je gift over op NL49INGB0000097593 t.n.v. Protestantse Diaconie Amsterdam, o.v.v. Karel en Lotte
Giften zijn aftrekbaar (50%) van de belasting vanwege de ANBI-status van de Diaconie.

Wie liever alleen Karel en Lotte steunt, kan dat aangeven. Maar we hopen van harte dat jullie hun wens delen om ook in tijden van financiële nood solidair te zijn met wie het minder heeft.

Delen!Tweet about this on TwitterShare on Facebook